IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

IFP News

.

Mențiuni cu prilejul Zilei Lucrătorului Medical si a Farmacistului

Cu prilejul Zilei lucrătorului medical si a farmacistului, administrația institutului exprimă întregului colectiv înaltă apreciere și recunoştinţă pentru profesionalism, devotament, dăruire depuse în acordarea asistenței medicale, în special în această etapă plină cu încercări pentru întreaga omenire privind infecția COVID-19.

Salvează vieți! Donează plasmă sanguină dacă te-ai tratat de COVID-19

MSMPS îndeamnă persoanele care s-au recuperat complet de COVID-19, să ajute pacienții în stare gravă, care se luptă cu această infecție, prin donarea plasmei,care conține anticorpi împotriva virusului. O singură prelevare de plasmă ajută concomitent trei pacienți bolnavi de COVID-19.

Persoane care doresc să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții obligatorii specifice, cum ar fi:

31 Mai - Ziua Mondială fără tutun

La 31 mai se marchează Ziua Mondială fără tutun, un prilej pentru a reaminti tuturor cetățenilor efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv și pentru a descuraja utilizarea tutunului sub orice formă. Fumatul ramane o problema de sanatate publică importantă si o epidemie globală cauzând boli si decese. La nivel mondial tutunul ucide mai mult de 8 milioane de oameni pe an și 1 milion decedează din cauza expunerii la fumul de tutun.

Conferință consacrată Zilei Internaționale a Asistenților medicali

La data de 12 mai 2020 Asistenții medicali din cadrul institului au participat la ședința Conferinței consacrate Zilei Internaționale a Asistenților medicali cu genericul "Nursele - o voce de lider: pentru o lume sănătoasă", organizată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu suportul OMS. Anul 2020 este declarat de către Organizalia Mondială, a Sănătății - An internalional al Asistenților medicali și Moașelor, în scopul promovării imaginii și dezvoltării personale a asistenților medicali.

12 mai - Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Anual, Ziua Internațională a asistenților medicali este marcată la data de 12 mai, care a fost lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali. În Republica Moldova Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu anul 1994.