IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

31 mai - Ziua mondială fără tutun


  Normal 0 false false false RU-MO EN-US AR-SA Tutunul și bolile de inimă
Anual, pe 31 mai, OMS și partenerii săi marchează Ziua Mondială fără Tutun, subliniind riscurile legate de sănătate și alte riscuri asociate consumului de tutun și susținând politici eficiente de reducere a consumului de tutun.
Accentul zilei Mondiale fără tutun 2018 este “Tutunul și bolile de inimă”. Campania va crește gradul de conștientizare cu privire la:

  •  legătura dintre tutun și inimă și alte boli cardiovasculare (BCV), inclusiv accidentul vascular cerebral, care în combinație reprezintă principalele cauze ale morții din lume;
  • acțiuni și măsuri posibile pe care le poate realiza populația-cheie, inclusiv guvernele și publicul larg, pentru a reduce riscurile pentru sănătatea inimii generate de tutun.

Ziua mondială fără Tutun 2018 coincide cu o serie de inițiative și oportunități globale care vizează combaterea epidemiei de tutun și a impactului acesteia asupra sănătății publice, în special prin provocarea deceselor și suferințelor a milioane de oameni la nivel global. Aceste acțiuni includ inițiativele Global Hearts și RESOLVE, care vizează reducerea bolilor cardiovasculare, a deceselor și acțiuni orientate pe îmbunătățirea îngrijirii, precum și cea de-a treia reuniune la nivel înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite privind prevenirea și controlul bolilor netransmisibile, desfășurată în 2018.


Modul în care tutunul pune în pericol sănătatea inimii oamenilor din întreaga lume
Ziua Mondială fără Tutun 2018 se va concentra pe impactul pe care îl are tutunul asupra sănătății cardiovasculare a oamenilor din întreaga lume.
Utilizarea tutunului este un factor de risc important pentru dezvoltarea bolii coronariene, a accidentului vascular cerebral și a bolii vasculare periferice.
În ciuda efectelor nocive ale stării de sănătate cauzate de tutun și a disponibilității soluțiilor de reducere a deceselor și bolilor asociate, cunoașterea în rândul publicului larg a faptului că tutunul este unul dintre cauzele principale ale BCV este scăzută.


Fapte despre tutun, inimă și alte boli cardiovasculare
BCV ucid mai mulți oameni decât oricare altă cauză a decesului la nivel mondial, iar consumul de tutun și expunerea la fumat secundar contribuie la aproximativ 12% din toate
decesele cauzate de boli cardiace. Utilizarea tutunului este cea de-a doua cauză principală a BCV, după hipertensiunea arterială.
Epidemia globală a tutunului ucide peste 7 milioane de persoane în fiecare an, din care aproape 900.000 sunt nefumătorii care au murit din cauza fumului de mâna a doua. Aproape 80% din cei peste 1 miliard de fumători din întreaga lume trăiesc în țări cu venituri mici și medii, unde povara bolii și a deceselor legate de tutun este cea mai grea.
În conformitate cu WHO Framework Convention OMS privind Controlul Tutunului (WHO FCTC) măsurile MPOWER1 pot fi utilizate de guverne pentru a reduce consumul de tutun și pentru a proteja persoanele împotriva bolilor netransmisibile. Aceste măsuri includ:
1 MPOWER - un pachet de politici menite să asiste la implementarea la nivel de țară a unor intervenții eficiente pentru a reduce cererea de tutun.

  • Monitorizarea politicilor de utilizare și prevenire a tutunului;
  • Protejarea oamenilor împotriva expunerii la fum de tutun prin crearea de locuri publice, locuri de muncă și transport public fără fum;
  • Oferirea suportului pentru renunțare la tutun (asistență medicală la nivel de populație, acoperită cu costuri, inclusiv sfaturi scurte furnizate de furnizorii de servicii medicale și linii de renunțare gratuită la nivel național);
  • Avertizarea despre pericolele consumului de tutun prin implementarea unor ambalaje simple/standardizate și/sau avertizări pe toate pachetele de tutun și implementarea campaniilor efective mass-media împotriva tutunului care informează publicul despre consumul de tutun și expunerea la fumul de mâna a doua.
  • Punerea în aplicare a interdicțiilor privind publicitatea, promovarea și sponsorizarea tutunului; și
  • Creșteți impozitele pentru produsele din tutun și le faceți mai puțin accesibile.

Obiectivele campaniei mondiale de luptă împotriva tutunului din 2018, urmărește:

  • Evidențierea legăturilor dintre utilizarea produselor din tutun și boli de inima și alte maladii cardiovasculare.
  • Creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg a impactului consumului de tutun și a expunerii la fumul de mâna a doua asupra sănătății cardiovasculare.
  • Furnizați oportunități pentru public, guverne și alte persoane privind angajarea pentru promovarea sănătății inimii prin protejarea oamenilor de utilizarea produselor din tutun. Încurajați țările privind consolidarea și punerea în aplicare a măsurilor de control al tutunului MPOWER care se regăsesc în FCTC OMS.