IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

News

18 -24 noiembrie - Săptămâna Mondială de Conștientizare a rezistenței la antimicrobiene

În contextul marcării Săptămânii Mondiale de Conștientizare a rezistenței la antimicrobiene cu tema campaniei pentru 2022 „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună!”, la 25 noiembrie în cadrul Institutului de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc” a avut loc ședință de informare cu privire la rezistența la antimicrobiană. În cadrul acestei ședințe Dl Bacinschi Nicolae, dr. hab. în șt. med., prof.

18 -24 noiembrie - Săptămâna Mondială de Conștientizare a rezistenței la antimicrobiene

 Săptămâna Mondială de Conștientizare a rezistenței la antimicrobiene are loc în perioada 18 -24 noiembrie. Este o campanie globală având scop de a crește gradul de conștientizare și înțelegere a rezistenței la antimicrobiene. Tema campaniei pentru 2022 este „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună!”, sub sloganul „Antimicrobiene: administrați cu grijă”. Aceasta este o preocupare majoră, deoarece o infecție rezistentă poate ucide.
Reguli privind administrarea corectă a antimiceobienelor:

“Vaccinează-te! Protejează-ți viitorul!”

La data de 18 noiembrie în cadrul Institutului de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc” a avut loc ședință de informare cu genericul “Vaccinează-te! Protejează-ți viitorul!”, cu privire la vaccinare, tipuri de vaccinuri, benficiile vaccinării, efecte adverse, rezultatele implementării vaccinării, importanța vaccinării, care contribuie la micsorarea semnificativa a morbiditatii cu maladii infectioase, cancer. Informația a fost prezentată de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

12 NOIEMBRIE - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA PNEUMONIEI

 Un eveniment global marcat în fiecare an la 12 noiembrie pentru a sensibiliza și educa populația să lupte împotriva pneumoniei, care este un mare ucigaș infecțios de adulți și copii din lume. Pneumonia este o boală care poate fi prevenită și tratabilă. În ciuda disponibilității tratamentului, numărul deceselor din cauza pneumoniei și a altor boli infecțioase respiratorii a crescut drastic în ultimii ani, în special în perioada epidemiei COVID-19 

Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare

La 10 noiembrie 2022, se marchează Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, începînd cu anul 2001, stabilită de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, nr. 1083 din 22 noiembrie 2010 „Cu privire la instituirea sărbătorii profesionale a lucrătorilor din sfera științei și inovării Ziua științei”.

A trecut în eternitate Liudmila TCACENCO, dr. în științe medicale

La data de 15 septembrie 2022 a trecut în viața cea veșnică Liudmila Tcacenco, dr. în științe medicale. Dr. Liudmila Tcacenco s-a născut la 17.04.1940 în s. Hlinaia, r-nul Slobozia. În perioada 1956-1962 urmează studii la Institutul de Medicină “N. Pirogov” din Odesa, facultatea Medicină generală. În anul 1967 susține teza de doctor în științe medicale în domeniul ginecologie.

În memoriam CLAUDIA BRADIŞTEANU

Claudia BRADIȘTEANU s-a născut în satul Slobozia, r-nul Ștefan Vodă la data de 10 februarie 1935.

S-a stins din viață ftiziopneumologul Grigore RUSU

La data de 28 august 2022 a trecut la cele veșnice, ftiziopneumologul Grigore RUSU, la vărsta de 67 de ani. S-a născut la 24.11.1954 în satul Vorniceni, r-nul Strășeni, R. Moldova. A absolvit, în anul 1978 Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, facultatea Medicină Generală, ulterior internatura la specialitatea ftiziopneumologie.

ANUNȚ

Cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de director al IMSP Institutul de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc”

Anunț
 

A trecut în neființă Dr. Conf. Valentina Bolotnicova

La 29 iulie 2022 a trecut în viața cea veșnică Valentina Bolotnicova, dr. în șt. med., conf. cercetător care și-a dedicat toată viața cauzei nobile de cercetător și ftiziopneumolog.