IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

În Republica Moldova a fost lansat proiectul „mSănătate”

Astăzi la Chişinău a fost lansat proiectul „mSănătate”, care îşi propune să ofere ajutor informaţional pacienţilor pentru îmbunătăţirea accesului şi creşterea eficienţei serviciilor de sănătate prin utilizarea tehnologiilor comunicaţiei mobile. Evenimentul a avut loc în cadrul conferinţei „Intervenţii în scopul promovării compleanţei la tratament a pacienţilor cu tuberculoză”, organizată în sala Senatului a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Conceptul serviciilor „mSănătate”  a fost iniţiat în urma studierii cazurilor de succes de implementare a asistenţei medicale prin sistemul de telefonie mobilă  în alte ţări. Astfel, există dovezi clare că prin utilizarea tehnologiilor mobile (transmiterea mesajelor de notificare despre administrarea medicamentelor la ore exacte, conform indicaţiilor medicului; respectarea graficului vizitelor la medic; continuarea tratamentului până la vindecarea completă) se poate de redus rata abandonului şi de crescut rata de cazuri tratate cu succes. Serviciile „mSănătate” includ: „mSupraveghere tratament” – adresat pacienţilor care se tratează de tuberculoză şi persoanelor care se află în tratament ARV şi tratament profilactic, precum şi „mGraviditate fără risc” –  adresat femeilor gravide şi lăuzelor.

Potrivit Lilianei Domente, director al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, coordonator al Programului naţional de control al tuberculozei,  scopul noilor servicii este de a menţine pacienţii în tratament, de a le trezi interesul şi de a nu le permite să întrerupă ori să abandoneze tratamentul tuberculozei, care este destul de îndelungat  şi anevoios pentru pacienţi. Prin utilizarea telefoniei mobile (a SMS-urilor de informare şi educare, transmise repetat, pe care le vor primi pe toată durata aflării în tratament), specialiştii speră să influenţeze pozitiv , în special, asupra comportamentului pacienţilor consumatori de alcool şi droguri, care, din practică, sunt cel mai nedisciplinaţi din punct de vedere al urmării tratamentului.

Decizia de includere a bolnavilor de tuberculoză în programul „mSănătate” va fi luată de către medicii ftiziopneumologi, în conformitate cu criteriile de selecţie, stabilite de Ministerul Sănătăţii. Pacienţii vor beneficia de servicii de asistenţă prin SMS pe toată durata de aflare în tratamentul medicamentos. Doar medicul şi persoanele implicate în tratamentul pacientului vor avea acces la informaţia despre boală, tratament, precum şi altă informaţie cu caracter personal şi considerată confidenţială conform legislaţiei în vigoare.

Referindu-se la costurile de implementare a serviciilor „mSănătate”, dna Rodica Verbeniuc, şef secţie comunicări corporative Moldcell a menţionat că valoarea totală a contribuţiei Moldcell se ridică la 1 500 mii MDL. În acest sens, Moldcell pune la dispoziţia pacienţilor cu tuberculoză şi a celor care vor deveni beneficiari ai Proiectului, 2000 de telefoane mobile şi 3000 de cartele SIM. SMS-urile expediate pe parcursul a doi ani de beneficiarii Proiectului vor fi, de asemenea, gratuite. 

Proiectul „mSănătate” este absolut nou pentru Republica Moldova şi este implementat de către compania Moldcell, Fondul Naţiunilor Unite pentru  Populaţie, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, Institutul de Sănătate şi Asistenţă Medico-Socială, Centrul Naţional de Management în Sănătate, sub egida Ministerului Sănătăţii.

La evenimentul de lansare oficială a proiectului „mSănătate” a participat Andrei Usatîi, Ministru al Sănătăţii; Barkin Secen, director general  al ÎM Moldcell SA; Dorin Rotaru, director ISAMS; reprezentanţi ai Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Centrului Naţional de Management în Sănătate, Centrului PAS, Fundaţiei Soros-Moldova, Centrului de Dezvoltare „AFI”; lucrători din asistenţa medicală primară şi serviciul de ftiziopneumologie din ţară.
 

Informaţie de Victoria Tataru