IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Problemele tuberculozei discutate pe larg în cadrul unei conferinţe ştiinţifico-practice

Medicii ftiziopneumologi din întreaga republică s-au reunit de Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, 24 martie, la o conferinţă ştiinţifico-practică pentru a discuta pe larg multitudinea de probleme medicale şi sociale, pe care le provoacă această maladie.

Pornind de la motto-ul Zilei Mondiale din acest an – „Să ajungem încă la 3 milioane de persoane cu tuberculoză prin: depistare, tratament şi îngrijire” – raportorii au venit cu informaţii de actualitate ce caracterizează situaţia epidemiologică a tuberculozei din Republica Moldova, evidenţiind atât rezultatele pozitive înregistrate, cât şi problemele care există la nivel de sistem al sănătăţii, familie şi comunitate.

S-a menționat că în ultimii ani se constată o tendinţă de stabilizare şi chiar o uşoară ameliorare a situaţiei epidemiologice faţă de anul 2005. Incidenţa globală prin tuberculoză în republică în 2013 înregistrează o rată de 109,9 la 100 000 populaţie, cu o reducere de 4,2% faţă de 2012 (114,9 la 100 000 populaţie) și o reducere cu 23% faţă de 2012 a mortalității în Republica Moldova, care în 2013 a constituit 11,1 la 100 000 populaţie.

În ceea ce priveşte tuberculoza multidrogrezistentă (TB MDR), aceasta rămâne a fi o problemă majoră pentru Republica Moldova. Astfel, în anul 2013, rata de succes a tratamentului TB MDR s-a redus cu 5% față de cohorta de pacienţi din 2009, iar rata de abandon printre TB MDR s-a majorat cu 15% față de cohorta din aceeaşi perioadă.

Graţie disponibilităţii metodelor rapide şi performante de diagnosticare a tuberculozei, s-a determinat că cele mai frecvente genotipuri ale M. tuberculosis sunt Beijing și Ural, care sunt asociate cu rezistența la medicamentele antituberculoase. Aceste genotipuri sunt întâlnite, în special, între migranți, ceea ce influențează rata de transmitere a infectiei TB MDR. Specialiştii din domeniu au discutat regimurile și schemele noi de tratament al tuberculozei M/XDR, aprobate de Comitetul de Linie Verde (CLV), inclusiv importanța tratamentului chirurgical al TB MDR şi principiile tratamentului TB MDR la copii.

Printre noutăţile conferinţei a fost împărtăşirea primei experienţe în administrarea Linezolid-ului – un preparat nou în tratamentul tuberculozei multidrogrezistente în Republica Moldova. Acesta a fost administrat unui pacient cu vârsta de 36 de ani, care urmase îndelung un tratament antituberculos, dar care în final a fost considerat neeficient, cu epuizarea rezervelor terapeutice. Este îmbucurător faptul că noul preparat s-a dovedit a fi cu eficienţă înaltă în tratamentul acestui caz de tuberculoză, clasificat drept eşec terapeutic. Datorită surselor Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei în Republica Moldova, se preconizează ca pe parcursul anului 2014 acest preparat să fie administrat la 30 de pacienți, care actualmente se confruntă cu eşecuri terapeutice în tratamentul TB MDR.

Alte subiecte de referinţă, abordate în cadrul conferinţei, au vizat fenomenele şi activităţile ce ţin de identificarea, evaluarea şi prevenirea efectelor adverse sau a oricăror altor probleme, asociate cu administrarea medicamentelor ce sunt de o importanța majoră în eficacitatea tratamentului. Spre discuţii au fost prezentate, de asemenea, o serie de cazuri clinice, cu evidențierea dificultăţilor de diagnostic al tuberculozei în condiţiile accesibilității largi a metodelor biomoleculare de diagnostic și despre importanța studierii profilului interleuchinic în diagnosticul infecţiei cu M.tuberculosis.

Un rol important în îmbunătățirea situației epidemiologice şi reducerea poverii tuberculozei în ţara noastră (diagnosticul precoce, tratamentul complet al tratamentului, trecerea de la modelul de tratament staţionar la cel de ambulatoriu) îl are implicarea societății civile. În acest sens, au fost menționate activitățile de prevenire și combatere a HIV/SIDA şi TB, inclusiv în penitenciare, precum și de asigurare a continuității tratamentului TB a pacienților după liberarea din detenție, întreprinse de către Parohia Ortodoxă Ghidighici și Centrul de Dezvoltare în Sănătate “AFI”.
Evenimentul s-a încheiat cu recunoaşterea că numai prin eforturi comune, cu implicarea autorităţilor publice locale, asistenților sociali, poliţiei, bisericii, societăţii civile etc., va fi atins Obiectivul de Dezvoltare a Mileniului ce ţine de eliminarea tuberculozei ca problemă socială către anul 2050.