IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

6 mai 2014 – Ziua Mondială a Astmului Bronşic

Începând cu 1998, în prima zi de marţi a lunii mai, este marcată Ziua Mondială a Astmului Bronşic, scopul căreia este de a îmbunătăţi viaţa persoanelor cu astm în întreaga lume. Sloganul Zilei Mondiale a Astmului Bronşic din acest an este: "Puteți controla astmul dumneavoastră", iar subtema acestei zile – „E timpul pentru tratamentul astmului bronşic!”.

Astmul (de la grecescul asthma - "sufocare") este o afecţiune inflamatorie cronică a plămânilor, caracterizată de problem respiratorii fluctuante și recurente, cum ar fi: lipsa de aer, respiraţie şuierată, apasare în piept şi tuse.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), astmul este o afecţiune destul de răspândită, la nivel global fiind raportate circa 235 de milioane de persoane care suferă de astm, dintre care 32 milioane în Europa. Prevalenţa este în continuă creştere, în special, în rândul copiilor. În general, astmul afectează toate grupele de vârstă şi toate categoriile sociale.

În Republica Moldova prevalenţa astmului bronşic în ultimii ani s-a stabilizat, fiind de 22,6 la 10000 populaţie în 2013 şi constituie 8033 cazuri, dintre care 1508 copii (22,6 la 10000 populaţie în 2012).

Dezvoltarea astmului bronşic este determinată de un şir de factori de mediu (alergiile alimentare sau associate căilor respiratorii;infecţiile respiratorii recurente şi netratate corespunzător; substanţele nocive din mediul înconjurător,inclusive substanţele toxice ale fumului de tutun); precum şi de unele cause naturale, cum ar fi: factorii genetici, obezitatea, stările emoţionale tensionate, schimbările meteorologice, alţi factori iritanţi din mediu.

Simptomele astmului variază de la o persoană la alta, intensificându-se în special noaptea sau în primele ore ale dimineţii. Printre simptomele commune ale astmului sunt: dificultate în respiraţie; tuse agresivă însoţită de respiraţie şuerătoare, întâlnită mai ales la copii; dureri în zona toracică.
Boala poate avea diverse grade de severitate. În formele uşoare, se manifestă prin crize rare de sufocare, de mică intensitate (în timpul activităţii fizice sau pe timp de noapte), care pot trece de la sine. În cazul formelor severe, pacientul prezintă “limitări” frecvente şi necesită îngrijiri medicale.
Astmul bronşic nu poate fi vindecat, însă poate fi tratat în mod eficient, ceea ce permite pacienţilor să se bucure de o calitate bună a vieții. Graţie medicamentelor existente, astmul bronşic poate fi controlat, rata de deces fiind relativ scăzută în comparație cu alte boli cronice.

OMS recunoaște astmul bronşic ca o problemă importantă de sănătate publică. La nivel global, OMS are rolul de coordonator al acţiunilor internaționale de combatere a acestei afecţiuni, sprijinind statele membre în eforturile lor de a reduce invaliditatea şi decesurile premature cauzate de această maladie.