IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Ziua Mondială fără Tutun: „Majoraţi taxele la tutun!”

 

Ziua Mondială fără Tutun, marcată anual la 31 mai, are drept scop sensibilizarea opiniei publice privind impactul fumatului asupra sănătăţii. În acest an, OMS face apel la statele membre să mărească taxele pe tutun în conformitate cu Convenția-cadru pentru controlul tutunului (CCCT OMS), poiticile fiscale la produsele din tutun fiind una dintre modalităţile cele mai eficiente de a reduce consumul ţigărilor.
 
Potrivit cercetărilor, taxele mai mari la ţigări sunt deosebit de eficiente în reducerea consumului de tutun în rândul grupurilor cu venituri mai mici şi contribuie la prevenirea fumatului la tineri. O creștere de impozit ce generează ridicarea prețurilor la țigări cu 10 %, scade consumul de tutun cu cca. 4 % în țările cu venituri mari și cu până la 8 %, în majoritatea ţărilor cu venituri mici și medii.
 
Creșterea accizelor la tutun se consideră cea mai eficientă măsură de control al tutunului. Raportul OMS (2010) indică că, o creștere cu 50 % a accizelor la tutun, ar genera în fondurile suplimentare pentru 22 de țări cu venituri mici, un venit de 1,4 miliarde dolari. Totuşi, majorarea taxelor la tutun este o măsură foarte rar utilizată. Numai 32 de țări sau mai puțin de 8 % din populația lumii, au rate de impozitare de tutun mai mult de 75 % din prețul de vânzare cu amănuntul. Veniturile fiscale de tutun sunt, în medie, de 175 ori mai mari, decât cheltuielile pentru controlul tutunului.
 
În Republica Moldova cheltuielile directe și indirecte pentru sănătate, legate de maladiile cauzate de consumul de ţigări au fost estimate în 2012 la 880 milioane MDL, ce este practic egal cu veniturile colectate în bugetul de stat din vânzarea produselor din tutun.
 
Conform rezultatelor Studiului MICS 4, realizat în anul 2012, s-a constatat că fumează 48,5 % dintre bărbați și 8,2 % dintre femei. Se atestă o creștere a consumului de tutun printre femei, preponderent în rândurile femeilor tinere cu vârsta cuprinsă între 20-34 ani, rata fumătoarelor constituind cca. 11%.  
 
Datele OMS (2006) denotă că în Republica Moldova, în ultimii ani, mortalitatea generală este de cca. două ori mai mare, decât în ţările europene. Bolile netransmisibile constituie cauza a cca. 87 % din mortalitatea generală, iar de cancer sunt provocate cca. 14 % din cazurile de deces.
 
Obiectivele principale ale campaniei Zilei Mondiale fără Tutun:Încurajarea autorităților responsabile de majorarea taxelor la tutun la un nivel ce ar contribui la reducerea numărului persoanelor care iniţiază şi continuă să fumeze; Consolidarea eforturilor locale, naţionale şi internaţionale contra acțiunilor industriei tutunului de subminare a acţiunilor de combatere a fumatului; Promovarea legislației naționale de majorare a taxelor la tutun; Informarea publicului larg privind riscurile pentru sănătate, dar şi despre dezastrele sociale, de mediu şi economice, asociate cu consumul de tutun şi expunerea la fumul de tutun.
 
Aspectele-cheie ale controlului tutunului includ măsuri care: protejează copiii şi tinerii de tutun, în special prin împiedicarea lor de a iniţia fumatul; oferă suport fumătorilor pentru a-i ajuta să renunţe la fumat; protejează nefumătorii de expunerea la fumatul pasiv; informează publicul privind riscurile fumatului; reglementează produsele din tutun şi interzice publicitatea, stimularea comercializării şi sponsorizarea campaniilor de promovare a tutunului.
 
Pentru buna organizare şi desfăşurare a Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2014, Ministerul Sănătăţii a aprobat un Plan de măsuri de bază care include activităţi de informatizare şi sensibilizarea a autorităţilor şi populaţiei privind dauna fumatului şi măsurile de control al tutunului, inclusiv organizarea şi desfăşurarea unor activități publice. Activităţile sunt organizate de Ministerul Sănătății, Centrul Naţional de Sănătate Publică şi Centrele de Sănătate Publică teritoriale în comun cu ONG-urile din domeniul sănătăţii.
 
 
Informaţie pregătită după comunicatul de presă al CNSP