IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Noaptea Cercetătorilor Europeni – un mod inedit de a dezvălui universul ştiinţei

Evenimentul european multaşteptat „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2015”, ediţia a II-a, s-a produs. Manifestarea dedicată inovaţiei şi ştiinţei a avut loc la 25 septembrie, în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Formatului inedit al evenimentului a prezentat o nouă abordare a interacţiunii dintre lumea academică şi publicul larg, vizitatorii având şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din laboratoare şi din spatele experimentelor.

Savanţi cu renume din ţară, cercetători, inventatori au dat întâlnire tuturor celor curioşi pentru a dezvălui, într-un limbaj pe înţelesul tuturor, ce înseamnă să fii cercetător, ce este ştiinţa, cât de fascinantă poate fi lumea ştiinţei, cum poate contribui cercetarea ştiinţifică la progresul umanităţii, dar şi pentru a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării.
Jocuri, experimente chimice spectaculoase, aplicaţii practice, expoziţii ale realizărilor ştiinţifice din cele mai diverse domenii, produse alimentare, plante medicinale, soiuri de culturi agricole, elaborate de savanţi, lansări de carte, demonstrarea echipamentelor ştiinţifice, drone, roboţi, discuţii interactive, muzică bună, distracţii, premii şi alte acţiuni inedite – de toate astea au avut parte toţi ce-i care şi-au dat mână în scuarul academic, lăsându-se provocaţi de magia cercetării şi universul ştiinţei.
Călătoria în lumea fascinantă a ştiinţei a demarat cu o inaugurare oficială, la care a participat prim-ministrul Valeriu Streleţ, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, viceministrul al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Cujbă, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca.
După inaugurare, oaspeţii au vizitat standurile expoziţionale, au testat unele creaţii ale tinerilor cercetători şi chiar au gustat din produsele, elaborate de institutele de cercetare. Şi publicul larg a fost provocat de organizatori să testeze inovaţiile, stimulându-le imaginaţia, creativitatea, gândirea critică, dar şi să-i binedispună.
Seara a culminat cu un concert, în cadrul căruia au evoluat ansambluri folclorice, colective de dansatori, dar şi artişti consacraţi precum Cristina Scarlat, Brain Band, Art Group Bravisimo etc.
Orăşelul academic a fost vizitat de cca 3000 de oameni.
Noaptea Cercetătorilor Europeni are loc graţie efortului Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi are drept scop de a promova ştiinţa şi de a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării. Evenimentul reprezintă un proiect de amploare şi este o componentă a Acţiunilor Marie Skłodowska-Curie, care fac parte din programul de cercetare al Uniunii Europene Orizont 2020.
Evenimentul se desfăşoară în fiecare an, în peste 300 de oraşe europene, în ultima vineri a lunii septembrie. Acesta oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.
Iniţiativa a fost lansată în anul 2005, în 20 de oraşe din 15 ţări europene, evenimentul luând amploare de la an la an.
Chişinăul a găzduit, în premieră, evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni, în anul 2013.