IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

“Fiecare respirație contează. Să oprim pneumonia acum!”

Ziua mondială de combatere a pneumoniei (World Pneumonia Day), consemnată anual la 12 noiembrie, are drept scop să sensibilizeze populația cu privire la pneumonie, boală care provoacă, mai mult decât orice altă afecțiune, decesul în rândul copiilor cu vârsta de până la cinci ani, dar care poate fi prevenită. Acțiunile desfășurate cu ocazia acestei zile urmăresc, de asemenea, promovarea intervențiilor de profilaxie și tratament a pneumoniei pentru a preveni moartea a milioane de copii în întreaga lume. Tema zilei mondiale de combatere a pneumoniei în acest an este: “Fiecare respirație contează. Să oprim pneumonia acum!”.

Pneumonia este o afecțiune inflamatorie a plămânilor, care afectează în primul rând micile cavități cu aer cunoscute sub denumirea de alveole. Bacteriile, virușii și ciupercile sunt principalii factori ce cauzează pneumonia. Simptomele caracteristice pneumoniei includ: tuse, febră, durere în piept, dificultate de respirație, pierderea poftei de mâncare, transpirație excesivă etc.

Deși se consideră că pneumonia nu este o boală contagioasă, agenții infecțioși care o provoacă se pot transmite foarte ușor de la o persoană bolnavă la una sănătoasă prin aer, tuse, salivă, suprafețe contaminate. Pentru prevenirea pneumoniei se recomandă respectarea măsurilor de igienă personală (spălatul pe mâini, acoperirea gurii atunci când se tușește sau strănută, folosirea obiectelor personale), evitarea contactului cu persoanele bolnave, precum și vaccinarea împotriva pneumoniei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în lume, la fiecare 20 de secunde, un copil moare de pneumonie. Predispuși riscurilor de a se îmbolnăvi de pneumonie sunt și persoanele care au boli cronice ale plămânilor, inimii, rinichilor, cele care suferă de anemie și diabet, fumătorii, precum și persoanele în etate. Totuși, pneumonia poate fi prevenită prin imunizare, o alimentaţie sănătoasă, o bună igienă şi prin încetarea fumatului sau evitarea locurilor poluate.
Conform datelor statistice, în R. Moldova, în anul 2014 s-au înregistrat 15906 copii bolnavi cu pneumonie, ceea ce constituie 225,3 la 10.000 populație copii. Incidența la adulți constituie 47,2 la 10.000 populație adultă. Mortalitatea prin pneumonie la adulți a fost de 27,4 la 100.000 de populație adultă.

Educarea populației, în special a părinţilor, în vederea adoptării unui comportament preventiv este o componentă esenţială a strategiei mondiale de reducere a mortalităţii infantile, iar imunizarea împotriva pneumoniei este cea mai eficientă soluţie de combatere a acestei boli, care oferă protecție, ajută la mărirea rezistenței organismului la bolile respiratorii și la vindecarea rapidă în cazul în care boala s-a instalat deja.