IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

18 noiembrie – Ziua mondială a maladiei cronice obstructive a plămânilor cu genericul ”Nu este prea târziu!”

Comunicat de presă


Bronhopneumonia cronică obstructivă (BPOC) reprezintă o boală netransmisibilă, produsă de îngustarea căilor respiratorii prin inflamaţia lor cronică. La fiecare oră, în lume, 250 de persoane mor din cauza BPOC. În clasamentul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), BPOC apare ca fiind a patra cauză de mortalitate la nivel mondial. Se estimează că până în anul 2030, BPOC va deveni a treia cauză de mortalitate și a cincea cauză de handicap determinate de nediagnosticarea la timp şi ignorarea frecventă a acestei afecțiuni.
 
Potrivit datelor Societăţii Europene de Respirologie în Europa, doar 25% din cazurile de BPOC sunt diagnosticate. Boala apare, în special, la persoanele care fumează. Cu cât o persoană fumează mai mult, cu atât creşte riscul de apariţie a afecţiunii.
 
În R. Moldova, în anul 2014, s-au înregistrat 42128 bolnavi cu BPOC (bronșită cronică și emfizem pulmonar), ceea ce constituie 147,3 la 10.000 populație adultă. Mortalitatea în acest grup de adulți a fost de 26,1 la 100.000 de populație adultă.
 
Simptomele caracteristice BROC: tusea cronică, producția cronică de spută odată cu tusea, episoade repetate de bronșita acută, dispnee.
 
Factorii de risc ce duc la apariția bronhopneumoniei cronice obstructive sunt:
 
§ Fumatul: Cel puțin 10-15% din toți fumători fac BPOC simptomatic. Unele studii relevă că până la 50% din fumătorii de perioade lungi de timp, cu vârsta peste 45 de ani, fac BPOC. La fumători sunt confirmate mai des modificările patologice ale căilor respiratorii. Indicii mortalităţii cauzate de BPOC sunt mai înalţi la fumători, decât la nefumători. Fumatul pasiv, la fel, condiţionează apariţia semnelor respiratorii prin inhalarea gazelor şi particulelor. Fumatul în timpul sarcinii sporeşte riscul patologiei pulmonare a fătului, acţionând în mod nefavorabil asupra organogenezei pulmonare şi formării statutului imun.
 
§ Noxele profesionale: În cazul expunerii îndelungate şi intensive prin natura profesiunii la pulberi organice, anorganice sau la gaze toxice, BPOC poate să se dezvolte şi la nefumători. Concentraţia maximă permisă a prafului toxic este de 4-6 mg/m3. La fumătorii expuşi noxelor profesionale riscul apariţiei BPOC creşte considerabil.
 
§ Poluarea atmosferică și condiţiile de microclimat: Factorii nocivi din mediul ambiant, precum și ceaţa, frigul, umezeala, poluarea aerului din locuinţele prost aerisite cu produsele chimiei casnice, de ardere a combustibilului organic la încălzire şi la pregătirea bucatelor, de asemenea, favorizează dezvoltarea BPOC.
 
Cele mai importante măsuri de protejare împotriva BPOC sunt renunțarea la fumat și prevenirea fumatului prin politici de control şi programe anti-fumat repetate, consultarea medicului în cazul dacă respirați mai greu, aerisirea frecventă a localului în care vă aflați, respectarea modului sănătos de viață (cât mai multe plimbări la aer curat, exerciții fizice, alimentație corectă), imunizarea împotriva gripei ș.a.