IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

"Uniți pentru a stopa Tuberculoza"

 Comunicat de presă

 
 
De Ziua Mondială de combatere a tuberculozei – 24 martie – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansează apelul  - "Uniți pentru a stopa Tuberculoza", care prevede noi angajamente și noi acțiuni globale pentru a stopa epidemia de tuberculoză. Acțiunile dedicate acestei zile sunt o oportunitate de a sensibiliza cu privire la enorma povară de tuberculoză, ce se află în topul ucigașilor infecțioși la nivel mondial cu 1,5 milioane de decese pe an.
 
Această zi, de asemenea, oferă posibilitatea de a evidenția eforturile la nivel mondial pentru a pune capăt epidemiei TB până în 2035. Strategia elaborată de OMS ”TB – stopată”către anul 2035 prevede: „O lume liberă de TB. Zero decese, boală și suferință din cauza TB”, având ca scop de apune capăt epidemiei de tuberculoză la nivel mondial și atingerea următorilor indicatori:
 
• Reducerea cu 95% până în 2035 a numărului de decese prin TB, comparativ cu 2015.
• Reducerea cu 90% până în 2035 a ratei incidenței tuberculozei, comparativ cu 2015.
• Zero familii care se confruntă cu costuri catastrofale din cauza TB către 2035.
 
OMS estimează că, în pofida celor întreprinse în controlul TB de-a lungul anilor, această maladie rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Conform raportului “Global Tuberculosis Report 2015” al OMS, în 2014, la nivel global, au fost estimate aproximativ 9,6 mln de cazuri noi de tuberculoză, acestea inclusiv la 3,2 mln de femei și 1 mln de copii. Rata incidenței a scăzut cu o rată medie de 1,5% anual, începând cu anul 2000 și este considerată insuficientă.
 
În ultimii ani, în urma eforturilor întreprinse în prevenirea și tratamentul acestei boli, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei prin tuberculoză.
 
Astfel, OMS remarcă pentru prima dată în ultimii 20 de ani o scădere a numărului deceselor prin tuberculoză. Rata mortalității prin tuberculoză, la nivel global, în 2014 a fost de 47%, mai mică față de 1990, și a constituit 1,5 milioane de decese.
 
Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/MDR) din lume.
 
Zilnic, în Republica Moldova, pe parcursul anului 2015 s-au îmbolnăvit de tuberculoză cca 10 persoane, cumulându-se către finele anului - 3599 persoane (sau 89 la 100 mii populație), iar alte 10 persoane au decedat din cauza tuberculozei, săptămânal, pe parcursul anului 2015 (406 persoane către finele anului sau 10 la 100 mii populație). Totodată, de remarcat, că în anul 2005, zilnic, se îmbolnăveau cca 15 persoane (134 la 100 mii populație) și cca 3 persoane decedau din cauza acestei boli (19 la 100 mii populație). În același timp, anual,  circa 700 de persoane sau zilnic cca 2 persoane se îmbolnăvesc cu TB-MDR, formă de tuberculoză rezistentă la izoniazidă şi rifampicină (medicamente antituberculoase cu cea mai înaltă eficienţă în tratamentul tuberculozei). Incidența TB-MDR în anul 2015 a constituit 14 la 100 mii populație, comparativ cu 16 la 100 mii populație în anul 2014.
 
O altă provocare pentru un control eficient al tuberculozei este asocierea acesteia cu infecția HIV. Anual numărul acestora este în creștere și atinge cca 300 de persoane (sau 8% printre cazurile diagnosticate cu tuberculoză în 2015 față de 5% în anul 2008).
 
Severitatea epidemiei tuberculozei în Republica Moldova este condiţionată de diversitatea problemelor socio-economice cu care se confruntă pacienţii şi familiile acestora. Un risc sporit continuă să-l reprezinte pacienţii cu simptome clinice caracteristice tuberculozei care evită controlul medical la timp şi, prin urmare, ar putea să-i infecteze pe cei din jur. De menționat că diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova este gratuit, iar adresarea la timp după asistenţă medicală şi urmarea cu stricteţe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.
 
Ziua de 24 martie, consemnată anual ca Zi Mondială de combatere a tuberculozei, semnalează faptul că tuberculoza rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică și constituie un prilej de a atrage atenţia comunității internaționale asupra problemelor complexe medicale şi sociale provocate de această boală, precum şi posibilitatea de a analiza şi comunica politica naţională de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni.
 
 
___________________________
Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"
Str. C. Vârnav 13
MD 2025, Chișinău, Republica Moldova