IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Programul Național de control al tuberculozei pentru anii 2016-2020 aprobat

În cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova din13 iulie 2016  (proces-verbal nr. 29) a fost aprobat Programul Național de control al tuberculozei pentru anii 2016-2020.

Programul Național de control al tuberculozei pentru anii 2016-2020 (PNCT) este al cincilea program în acest domeniu din anul 1999 și a fost elaborat cu scopul de a îmbunătăți controlul tuberculozei. Programul a fost elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 411 din 28 martie 1995 privind ocrotirea sănătății, Legea nr. 10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, Legii nr.153-XVI din 4 iulie 2008 cu privire la controlul și profilaxia tuberculozei, Strategiei Organizației Mondiale a Sănătății „End TB” pentru anii 2015-2035, precum și altor documente naționale și internaționale în domeniu.

Realizarea Programului va permite implementarea recomandărilor atît ale Organizației Mondiale a Sănătății, cît și priorităților de nivel național.

Scopul noului PNCT 2016-2020 este orientat spre reducerea poverii tuberculozei în Republica Moldova, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.

Rezultatele așteptate în rezultatul implementării Programului către anul 2020 estimate şi corelate cu Strategia OMS „End TB” sunt:

Reducerea: mortalității prin tuberculoză cu 35%; incidenței tuberculozei cu 25%; ponderii coinfecţiei TB/HIV printre cazurile de tuberculoză pînă la 5%; cheltuielilor cu 50% pentru familiile afectate şi cauzate de tuberculoză.

Atingerea: ratei de depistare de cel puțin 85% printre cazurile RR/MDR TB; ratei de succes a tratamentului de cel puţin 85% printre cazurilor noi de tuberculoză pulmonară confirmate bacteriologic; ratei de succes a tratamentului de cel puţin 75% printre cazurile cu MDR TB.

Asigurarea: serviciilor integrate de asistență centrată pe pacient, inclusiv prin utilizarea abordărilor inovative cu scopul sporirii aderenței la tratament, implementării Planului de sustenabilitate, inclusiv consolidarea capacităților pentru managementul eficient al Programului.