IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Ziua Mondială de combatere a tuberculozei - 24 martie

Anual, pe 24 martie este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la consecințele devastatoare asupra sănătății, sociale și economice ale tuberculozei și a intensifica eforturile pentru a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză. În acest an, se marchează a 138-a aniversare de la anunțarea de către dr. Robert Koch în 1882 a descoperirii bacilului, care cauzează tuberculoza.
În ciuda progreselor semnificative din ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai important agent infecțios la nivel global.
În fiecare zi, aproape 30.000 de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză, boală care poate fi prevenită și vindecată, la fel cum peste 4.000 de oameni își pierd viața în cauza tuberculozei. Începând cu anul 2000 eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 58 de milioane de vieți. Pentru a accelera răspunsul la tuberculoză în diferite țări, totodată și pentru a atinge obiectivele propuse - șefii de state, la prima întrunire la nivel înalt a ONU din Septembrie 2018, au luat angajamente majore pentru a pune capăt tuberculozei.
Tema Zilei Mondiale de combatere a tuberculozei din 2020 - „Este timpul” – sloganul care pune accentul pe necesitatea urgentării acțiunilor asupra angajamentelor asumate de liderii mondiali pentru:
• extinderea accesului la prevenire și tratament;
• responsabilizare;
• asigurarea finanțării suficiente și durabile inclusiv și pentru cercetare;
• promovarea în a pune capăt stigmatizării și discriminării
• promovarea unui răspuns la TB echitabil, bazat pe drepturi și centrat pe necesitățile oamenilor.
Republica Moldova reprezintă țara cu prioritare înaltă în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană. În plan național tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, țara aflându-se printre 40 țări cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume. În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice prin tuberculoză. Datele statistice ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici, ca rezultat al asigurării serviciilor de îngrijiri în TB (prevenire, depistare, tratament) centrate pe necesitățile persoanelor.
Incidența globală (cazuri noi și recidive) privind tuberculoza în anul 2019 a constituit 71,4 la 100 mii populație (2869 pacienți, dintre ei 2274 sunt cazuri noi), cu o reducere de 4,9% față de anul 2018 – 75,1 (3018 cazuri). Incidența globală la copii în anul 2019 a constituit 17,7 la 100 mii populație (136 cazuri).
O provocare pentru un control eficient al tuberculozei este asocierea tuberculozei cu infecția HIV. Ponderea co-infecţiei TB/HIV printre cazurile noi și recidive TB anul 2019 este de 10% (289 cazuri), în comparație cu 2018 – 8,3% (250 cazuri).
Mortalitatea prin TB pentru anul 2019 a constituit 6,1 la 100 mii populație (244 cazuri), comparativ cu 2018 – 7,6 (304 cazuri), s-a redus cu 3,8%.
Diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova este gratuit, iar adresarea la timp după asistență medicală și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.
Rata succesului tratamentului pentru cohorta anului 2018 a cazurilor noi de TB pulmonară sensibilă, bacteriologic confirmată este de 83,2%, comparativ cu cohorta precedentă 2017 – 83,1%.
Rata succesului tratamentului cazurilor noi TB MDR pentru cohorta 2017 constituie 71,7%, pentru cohorta TB MDR din anul 2016 – 68,6%.
În anul 2020 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o inițiativă comună „Găsește.Tratează.Toți.#EndTB” în comun cu Fondul Global și Parteneriatul Stop TB, cu scopul de a accelera răspunsul la tuberculoză și de a asigura accesul la îngrijiri, în conformitate cu obiectivele ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Este timpul pentru acțiune! Este timpul să încheiem cu TB.