IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

18 noiembrie 2020 - Ziua Mondială a BPOC

Ziua Mondială de luptă împotriva bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC) se marchează în fiecare an din2002, în a treia miercuri din noiembrie. 
Scopul Zilei Mondiale a BPOC este de a crește gradul de conștientizare și de a prezenta noi cunoștințe și noi strategii terapeutice pentru BPOC la nivel mondial. Tema din acest an este „Trăind bine cu BPOC - fiecare, pretutindeni”, care ține să transmită un mesaj pozitiv tuturor, deși nu există un remediu pentru BPOC, există multe modalități de a trăi în mod activ bine cu boala. Această campanie își propune să sensibilizeze intervențiile precum reabilitarea pulmonară, activitatea fizică, autogestionarea și nutriția, precum și să sublinieze importanța bunăstării sociale și mentale. Educația mondială cu privire la aceste tipuri de servicii poate contribui la creșterea gradului de conștientizare și la promovarea pledoariei pentru accesul pacienților peste tot.
BPOC este un nume comun pentru o serie de boli în care există o perturbare persistentă a fluxului de aer din plămâni. Aproape 90 de milioane de decese cauzate de BPOC apar în țările cu venituri mici și medii. Principalii factori de risc pentru BPOC sunt fumatul (în 80-90% din cazuri) și/sau expunerea la praf industrial. 
BPOC este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Potrivit Societății Europene a Căilor Respiratorii, doar 25% din cazurile de BPOC sunt diagnosticate în timp util.
Metode de diagnosticare
În stadiile incipiente ale bolii, fumătorul nu se consideră un pacient cu BPOC, deoarece evaluează tusea ca o condiție normală, dacă activitatea sa nu este deja afectată. Chiar și apariția dificultății de respirație, care apare în timpul efortului fizic, este considerată de ei ca urmare a vârstei înaintate. Simptomele de bază sunt tusea cu spută, dificultăți de respirație, care apare, de regulă, la pacienții cu vârsta peste 45 de ani. Se confirmă  diagnosticul prin efectuarea unei metode instrumentale de cercetare a funcției respirației externe - spirometrie.
Prevenirea BPOC
Este important, că majoritatea cazurilor de BPOC pot fi prevenite!
Pacienții care suferă de BPOC cu exacerbări frecvente pot obține, de asemenea, o calitate mai bună a vieții pe termen lung. Acțiunea de prevenție împotriva BPOC face parte dintr-un efort global de prevenire a bolilor cronice. Baza acestor activități este un stil de viață sănătos, care include suficientă activitate fizică, aflare rațională în aer curat, o dietă echilibrată. Activitățile fizice regulate cresc volumul respirator al plămânilor. 
Nu începe să fumezi!
Și dacă fumați - încercați să renunțați cât mai curând posibil!
Aveți grijă de sine și de cei dragi!