IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

Webinar cu genericul ”Măsurarea progresului și trecerea la obiectivul de a pune capăt tuberculozei în regiunea europeană a OMS”

În contextul marcării Zilei Mondiale de combatere a Tuberculozei, OMS a organizat webinar cu genericul ”Măsurarea progresului și trecerea la obiectivul de a pune capăt tuberculozei în regiunea europeană a OMS”. Webinarul a avut loc la 22 martie 2021, deschis de către Nino Berdzuli (OMS/Europa) și Marieke van der Werf (ECDC). În prima sesiune ”Măsurarea progresului”, modedarată de către Askar Yedilbayev (OMS/Europa) și Senia Rosales-Klintz (ECDC), dnii Giorgi Kuchukhidze (OMS/Europa) și Marlena Kaczmarek (ECDC) au prezentat date cu privire la situația epidemiologică a tuberculozei, ulterior, a fost împărtășite experiențe cu privire la tratamentul preventiv al tuberculozei în Slovenia (Petra Svetina), la reducerea poverii tuberculozei în Federația Rusă (Anastasia Samoilova) și rezultatele tratamentului pentru RR/MDR și XDR-TB în Republica Belarus (Alena Skrahina).
În sesiunea a doua ”Probleme actuale de COVID-19 și tuberculoză”, co-președinți: Martin van den Boom (OMS / Europa) și Senia Rosales-Klintz (ECDC), s-a prezentat rezultatele unui studiu realizat de OMS cu privire la impactul COVID-19 asupra serviciilor TB, Askar Yedilbayev (OMS/Europa). Deasemnea, au for prezentate cele mai bune practici în abordarea impactului negativ al pandemiei asupra facilității serviciilor de TB, prezentate de către reprezentanți din Portugalia (Joana Silva), Republica Moldova, dna Valentina Vilc, a relatat experiența implementării în R. Moldova a tratamentului tuberculozei video asistat, fiind o soluție inovativă. Dna Panagul Jazibekova a prezentat cu privire la supravegherea tuberculozei în Kazahstan, în perioada pandemiei COVID-19. Reprezentanții Coaliției Europeane TB (TBEC) (Yuliia Kalancha) și Stop TB Partnerships (Andrei Mosneaga) au informat cu privire la aportul adus în controlul tuberculozei.