IMSP - Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc"

Limba site-lui:
  • Romanian
  • English
  • Russian

12 NOIEMBRIE - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA PNEUMONIEI

 Un eveniment global marcat în fiecare an la 12 noiembrie pentru a sensibiliza și educa populația să lupte împotriva pneumoniei, care este un mare ucigaș infecțios de adulți și copii din lume. Pneumonia este o boală care poate fi prevenită și tratabilă. În ciuda disponibilității tratamentului, numărul deceselor din cauza pneumoniei și a altor boli infecțioase respiratorii a crescut drastic în ultimii ani, în special în perioada epidemiei COVID-19 

În acest an 2022, tema Zilei Mondiale e luptă împotriva Pneumoniei este „Pneumonia afectează pe toată lumea”. Evenimentul are scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la pneumonie, evidențiază simptomele, prevenirea și tratamentul acesteia. De asemenea, această zi marchează o oportunitate de a evidenția necesitatea diagnosticării precoce.
Acest eveniment a fost marcat pentru prima dată pe 12 noiembrie 2009, în cadrul inițiativelor „Stop Pneumonia” ale Global Coalition Against Child Pneumonia având scopul de a reduce mortalitatea prin pneumonie, în special, infantilă și de a combate cauza infecțiilor respiratorii în toate țările.